Parsamtaler – samtaler om parforholdet

1 + 1 = 3

Som par kan der være perioder, hvor vi har brug for at få talt om par-forholdet på nye måder.

Hvorfor denne kryptiske overskrift: 1 + 1 = 3 ? En alternativ overskrift kunne være: Samtaler om parforholdet. 

Samtaler om parforholdet

Jeg har lånt overskriften fra en norsk-fransk psykiater, der hedder Phillip Caillé (se reference her nederst på siden *). I mit arbejde med par og parforholds-udfordringer er jeg meget inspireret at hans tanker om parforhold og hans tilgang til parterapi.

Et parforhold er mere end summen af jer to individer. Man kan sige, at det har sin egen identitet, nogle gange nærmest sit eget liv og udvikling. Når vi ser på det på den måde, bliver det muligt at tale om det og arbejde med det – som ’noget midt imellem jer’. Dette ”noget” er noget meget vigtigt for jer, hver især, og det er noget, som i hver især har f.eks. nogle drømme og ønsker om. Det er ikke mindst også ”noget” som I har mange og dybe følelser knyttet til.

Phillip Caillé indfører en tredje stol i terapirummer og på den ”sidder” parforholdet. Det gør jeg dog ikke, men idéen om at tale om og udforske parforholdet udefra bruger jeg.

Parsamtaler når depressionen tynger

Udover at formlen 1 + 1 = 3 gælder, når vi taler om parforholdet gælder ”formlen” faktisk også når depressionen har sit tag i én af parterne i parforhold.

Adskillige undersøgelser (**) bekræfter at parsamtaler; samtale terapi, hvor partneren til den depressionsramte deltager i terapi samtalerne fremviser de bedste resultater for bedring og vedvarende bedring.

 

*Caillé, P. (1992): Én og én er tre. Oppdagesesreiser i parlandskab. (Oslo, Universitetsforlaget)

** Ref:  

Jeg autoriseret af Dansk Psykolognævn og er medlem af Dansk Psykolog Forening. Jeg er underlagt tavshedspligt og Psykologforeningens Etiske Retningslinjer for Nordiske Psykologer.

Kontakt

Overvejer i at kontakte en psykolog, eller er i tvivl om parsamtaler kan hjælpe jer, så er i meget velkommen til at kontakte mig for spørgsmål og nærmere afklaring.

Mail: arm@annrubens.dk
Tlf: 29 40 47 26